Hur man tar hand om naglar: En guide till friska och vackra naglar

Att ha välvårdade naglar är inte bara en estetisk fråga, det är också en bra indikation på god hälsa. Friska naglar är starka, flexibla och fria från missfärgningar eller sprickor. De växer också i en jämn takt och bryts inte lätt av.

I detta blogginlägg kommer vi att gå igenom några grundläggande tips för hur du tar hand om dina naglar till exempel hur du klipper, filar, fuktar och skyddar dem från skador. Vilka är vanliga nagelproblem och hur man behandlar dem.

Nagelklippning

Det första steget i god nagelvård är att klippa dem ordentligt. Använd en nagelklippare av bra kvalitet och klipp dina naglar i en rak linje. Undvik att klippa dem för kort, eftersom detta kan leda till inåtväxta naglar. Köp en ergonomisk nagelklippare med räfflad handtag om du har svårt att greppa en vanlig nagelklippare.

Filning

När du har klippt dina naglar kan du fila dem för att ge dem en jämn form. Använd en nagelfil med fin grovlek och fila i en riktning. Undvik att fila för mycket, eftersom detta kan försvaga dina naglar.

Fuktighet

Att hålla dina naglar fuktade är viktigt för att förhindra att de blir torra och spröda. En handkräm eller nagelolja varje dag är bra för att hålla naglar fuktad.

Vanliga nagelproblem

Några vanliag nagelproblem är:

  • Inåtväxta naglar: Detta uppstår när nageln växer in i huden. Det kan vara smärtsamt och kan leda till infektion.
  • Svamppinfektioner: Dessa orsakas av svampar och kan göra att dina naglar blir gula, tjocka och spröda.
  • Bakterieinfektioner: Dessa kan orsakas av skador på nageln eller nagelbandet. De kan göra att dina naglar blir röda, svullna och smärtsamma.
  • Torra och spröda naglar: Detta kan orsakas av ett antal faktorer, inklusive åldrande, kemikalier och väderförhållanden.
  • Vita fläckar: Dessa orsakas ofta av skador på nageln. De är vanligtvis harmlösa, men kan vara kosmetiskt störande.

Behandling av nagelproblem

De flesta nagelproblem kan behandlas hemma. Men om du har ett allvarligt eller ihållande nagelproblem bör du kontakta en läkare eller hudläkare.

Tips för friska naglar

Här är några ytterligare tips för att hålla dina naglar friska:

  • Ät en hälsosam kost som innehåller gott om protein, kalcium och vitamin B.
  • Undvik att använda nagellack och konstnaglar för ofta, eftersom detta kan skada dina naglar.
  • Ta bort nagellack med en oljefri nagellacksborttagare.
  • Använd solskyddsmedel på dina händer när du är ute i solen.
  • Sluta röka, eftersom rökning kan skada dina naglar.